subota, 2. lipnja 2012.

Zamjenska sladila u prehrani osoba sa šećernom bolešću

Zamjenska sladila


Zamjenska sladila koja se najčešće koriste za rutinsko slađenje napitaka nisu nužno bez energijske vrijednosti, već postoje i sladila s energijskom vrijednošću koju treba pribrojiti dnevnom energijskom unosu. Razni napitci i namirnice mogu sadržavati umjetna sladila s energijskom vrijednošću, iako to na proizvodima nije naglašeno. Stoga treba pažljivo čitati deklaracije, jer se često događa da se "skrivene" kalorije iz ovih izvora previde u računanju energijskog unosa.

Čvrsti dokazi brojnih kliničkih studija pokazuju da šećer (saharoza) u usporedbi s energijski jednakovrijednim količinama škroba ne izaziva veći porast razine glukoze u krvi. Slijedom toga nema potrebe osobama sa šećernom bolešću ograničiti unos šećera i hrane koja sadrži šećer zbog brige da će se pogoršati hiperglikemija.  Međutim, unos šećera bi u okvirima preporučenog prehrambenog plana trebao biti zamjenjen drugim ugljikohidratnim izvorima, ili ako je dodan u prehrani treba biti odgovarajuće pokriven inzulinom ili drugim lijekom za snižavanje glikemije. (Evidence-based nutrition principles and recommendations for the treatment and prevention of diabetes and related complications. Diabetes Care 25:148 –198,2002)

Konzumni šećer i u osoba s dijabetesom nije potpuno isključen iz prehrane (pogotovo u onih liječenih inzulinom), ali ga ne bi trebalo biti više od 5% ukupnog dnevnog energijskog unosa. Preporuča se da bude dio složenog obroka. Za rutinsko slađenje napitaka preporučuju se zamjenska sladila.


Zamjenska sladila s energijskom vrijednošću


Fruktoza ili voćni šećer ima energijsku vrijednost jednog grama kao i konzumni šećer  (4 kcal/g).  Može se uzimati u manjim količinama u više obroka do ukupno 50 g dnevno. Veće količine odjednom dovode do proljeva. U osoba sa šećernom bolešću zamjena konzumnog šećera ili škroba u obroku fruktozom, proizvest će manji postprandijalni  porast glikemije, međutim vrijednost ovog učinka umanjena je činjenicom da fruktoza može nepovoljno utjecati na masnoće u krvi. Zbog toga se korištenje fruktoze kao zamjenskog sladila ne preporuča u prehrani osoba sa šećernom bolešću. Međutim, to nije razlog osobama sa šećernom bolešću preporučiti  izbjegavanje prirodnih izvora fruktoze  iz voća, povrća ili drugih namirnica. Fruktoza iz ovih namirnica čini tek nekih 3 do 4% ukupnog dnevnog unosa energije.

Sorbitol, Xylitol, Maltit i Izomaltit (polivalentni alkoholi, polioli, alkoholni šećeri) imaju manju energijsku vrijednost (2,4 kcal/g), a njihov dnevni unos ne smije prijeći 30 grama. Veće količine mogu izazvati jake proljeve, posebno u djece. Njihova uporaba kao zamjenskih sladila smanjuje rizik od nastanka zubnog karijesa. Alkoholni šećeri izazivaju manji porast postprandijalne glikemije u odnosu na šećer ili škrob. Pri računanju ugljikohidrata, ukupnu količinu ugljikohidrata u obroku (ili serviranju hrane) treba umanjiti za polovinu količine prisutnih alkoholnih šećera ako je njihova količina ≥5 g. Treba naglasiti da nema nikakve potvrde da uobičajene količine ovih sladila u prehrani značajno utječu na smanjenje glikemije, dnevnog energijskog unosa i tjelesne težine.

Pri kupnji dobro obratite pažnju na deklarcije namirnica koje nose oznaku "bez šećera", jer se često u popisu sastojaka mogu naći alkoholni šećeri. Obratite pažnju na riječi manitol, maltitol, laktitol, sorbitol, xylitol, glycerol, izomaltit.


Sladila bez energijske vrijednosti


Saharin je termostabilan i može ga se kuhati i peći. Slađi je 300 puta u odnosu na konzumni šećer. Preporučena dnevna količina je 10 tableta.
Ciklamati su 30 puta slađi od šećera, a u kombinaciji sa saharinom poznat je proizvod Natreen, kojega je također moguće kuhati. Preporučena dnevna doza za Natreen je 10 tableta.
Acesulfam K se često kombinira s drugim sladilima zbog svoga gorkog okusa. Slađi je 200 puta od šećera. Preporučena količina je 15 mg po kilogramu tjelesne težine.
Aspartam je bjelančevina i ne smije ga se kuhati, jer se kuhanjem raspada i gubi slatkoću. Slađi je od šećera 180 puta. Preporučena dnevna doza je do 155 tableta. Sladila koja sadrže aspartam mogu se na tržištu naći u obliku tableta i posipa.
Sukraloza je slađa od šećera 600 - 1 000 puta, a dobiva se složenim postupkom kloriranja šećera. Najviše se koristi u gumama za žvakanje i u raznim proizvodima za pečenje.
Stevija je prirodno sladilo s okusom šećera dobiveno iz listova biljke stevije, a koje je 200 do 400 puta slađe od konzumnog šećera. Stevija je postojana na toplinu.


Posljednjih  godina naveliko se raspravlja o škodljivosti umjetnih sladila, zbog čega su izvršena brojna dodatna istraživanja i utvrđeni limiti u pogledu ukupne dnevne doze. Zaključak je da postojeći zaslađivači nisu opasni ako se pridržavamo propisanih dnevnih doza. Provedene kliničke studije nisu pokazale da sladila bez energijske vrijednosti u prehrani utječu na promjenu tjelesne težine.

Nema komentara:

Objavi komentar