utorak, 12. lipnja 2012.

Planiranje prehrane za osobe sa šećernom bolešću prema ADA sustavu (2)


Postavlja se pitanje koliko je dnevno potrebno uzeti namirnica, odnosno jedinica  iz svake pojedine skupine i kako ih kombinirati u jela, obroke i jelovnike?


Ako uzmemo u obzir već navedene preporuke o dnevnom unosu energije iz makronutrijenata u međusobnom odnosu UH 45-65% : BJ 10-15% : MA 25-35% i opće smjernice o pravilnoj prehrani, za djecu stariju od četiri godine i sve odrasle osobe, svakodnevno treba unutar vlastitog plana prehrane osigurati najmanje:
  • 2 do 3 serviranja neškrobnog povrća,
  • 2 do 3 serviranja voća,
  • 6 serviranja žitarica (i/ili njihovih proizvoda, a od toga barem 50% cjelovitih žitarica), škrobnog povrća i mahunarki,
  • 2 serviranja obranog ili djelomice obranog mlijeka i zamjena,
  • 3 do 4 serviranja mesa i zamjena (ovoj skupini pripadaju sir i mahunarke),
  • 3 do 4 serviranja masti i zamjena (nezasićenih).
Praktično to znači da je ugljikohidrate potrebno uzeti s namirnicama iz skupine Kruh i zamjene, Voće, Mlijeko i zamjene i manjim dijelom iz skupine Povrće, pri čemu oko 50% ugljikohidrata treba osigurati iz skupne Kruh i zamjene (škrobne skupine). Bjelančevine osiguravaju namirnice iz skupina Mlijeko i zamjene i Meso i zamjene (s mahunarkama), ali dijelom i namirnice iz skupine Kruh i zamjene, te iz skupine Povrće, pri čemu više od 50% unosa treba osigurati iz namirnica životinjskog podrijetla.  Masti daju namirnice iz skupine Masti i zamjene, Meso i zamjene te Mlijeko i zamjene. Konačna količina i izbor namirnica dakako ovisi o prehrambenom planu svakog pojedinca, odnosno o dnevnom energijskom unosu, što ovisi o spolu, dobi, indeksu tjelesne mase i razini tjelesne aktivnosti. 

Navedene najmanje količine serviranja iz različitih skupina namirnica temelje se na energijskom unosu od ≈1400 kcal, što je na razini energijske potrošnje djece starije od 4 godine umjerene tjelesne aktivnosti, a s kojima se može osigurati preporučeni dnevni unos makro i mikronutrijena. Primjeri slaganja jelovnika koji slijede dalje u tekstu zasnivaju se na ovim činjenicama. Naime, svaka razina dnevnog energijskog unosa ispod 1400 kcal za odrasle osobe (i stariju djecu) u pravilu je redukcijska dijeta pri kojoj je mnogo teže osigurati preporučeni dnevni unos svih nutrijenata. 

Prema Tablici 5. jedinice namirnica iz ugljikohidratnih skupina možemo nazvati i ugljikohidratnim jedinicama jer sadrže ≈15 g ugljikohidrata (1 UH jedinica = 15 g ugljikohidrata), odnosno ove namirnice se najvećim dijelom sastoje od ugljikohidrata. Pri tome jedinice namirnica iz skupina Kruh i zamjene, Voće i Mlijeko i zamjene predstavljaju 1 UH jedinicu, dok jedinice namirnica iz skupine Povrće (neškrobno) sadrže svega 5 g ugljikohidrata pa jednu ugljikohidratnu jedinicu čine tri jedinice namirnica iz ove skupine.
Jedinice namirnica iz skupina Mlijeko i zamjene i Meso i zamjene (namasno) možemo nazvati bjelančevinastim jedinicama jer sadrže ≈7 g bjelančevina (1 BJ jedinica = 7 g bjelančevina), odnosno ove namirnice se najvećim dijelom sastoje od bjelančevina, a namirnice iz skupine Mlijeko i zamjene od ugljikohidrata i bjelančevina (1 UH jedinica + 1 BJ jedinica).
Jedinice namirnica iz skupina Masti i zamjene i Meso i zamjene (srednje masno i jako masno) možemo nazvati masnim jedinicama jer sadrže ≈5 g masti (1 MA jedinica = 5 g masti), odnosno ove namirnice se najvećim dijelom sastoje od masti, a namirnice iz skupine Meso i zamjene (srednje masno i jako masno) od bjelančevina i masti (1 BJ jedinica + 1 do 1,5 MA jedinica) (v. str. 91. i Tablicu 14.)

Navedene činjenice trebaju pomoći prilikom slaganja obroka i jelovnika, što će biti prikazano i objašnjeno u tekstu koji slijedi. Napominjem da je svakom početniku u "znanosti" planiranja vlastite prehrane potrebno imati pri ruci liste namirnica i vagu, a za edukaciju u skupinama koriste se modeli i različiti edukacijski multimedijski alati. Pomoć stručnog edukatora, odnosno dijetetičara je neophodna svakom početniku.

U tekstu koji slijedi opisana je piramida pravilne prehrane i skupine namirnica prema listama zamjene jednakovrijednih namirnica (prema Tablici 5.), uz prikaz skupina kao jedinica makronutrijenata (UH, BJ, MA).

Model prilagođene piramide pravilne prehrane prikazuje skupine namirnica te njihov međusobni odnos i udio u svakodnevnoj prehrani. Najširi, donji dio piramide prikazuje namirnice iz skupine Kruh i zamjene, koje trebaju biti najzastupljenije u dnevnoj prehrani (s najvećim su udjelom ugljikohidrata).  Sužavanjem piramide prema vrhu prikazuje se kako udio pojednih skupina opada.  Na samom vrhu piramide nalaze se namirnice koje treba unositi u vrlo maloj količini ili ih potpuno izbjegavati (slastice, masti životinjskog podrijetla, alkohol). Ovisno o energijskom unosu, ovaj se odnos donekle mijenja. Npr. kod niskokalorijske dijete nužno je s malo energije unijeti potrebnu količinu hranjivih tvari. U tom slučaju dnevnu količinu ugljikohidrata treba rasporediti tako da se unesu s različitim namirnicama iz skupine Kruh i zamjene, Voće, Mlijeko i zamjene i Povrće, pa je njihov međusobni odnos različit nego kod dnevnog energijskog unosa od npr. 2600 kcal.  Npr. dnevno treba uzeti najmanje jednu šalicu mlijeka (1 jedinica iz skupine Mlijeko i zamjene ili 2,4 dl) bez obzira na dnevni energijski unos, dok istovremeno namirnica iz skupine Kruh i zamjene treba uzeti svega 4 jedinice kod dnevnog energijskog unosa od 1000 kcal (npr. 2 velike žlice cjelovitih žitarica za doručak, 1 krišku kruha i 2 mala krumpira), za razliku od 12 jedinica kod dnevnog energijskog unosa od 2600 kcal. Jednako je jasno da osobama na redukcijskoj dijeti od 1000 kcal treba iz prehrane potpuno izbaciti namirnice poput slastica, životinjskih masti i alkohola, dok oni na prehrani od 2600 kcal imaju mnogo više slobode u izboru namirnica, pogotovo ako su na višoj razini svakodnevne tjelesne aktivnosti. 

Tablica 6. Jedinice namirnica po skupinama
SKUPINA NAMIRNICA
JEDINICE NAMIRNICA
Preporučeni unos u ovisnosti
o dnevnom energijskom unosu
u rasponu od 1000 do 3000 kcal
1. KRUH I ZAMJENE
4 – 14
2. VOĆE
3 – 6
3. POVRĆE
3 – 10
4. MLIJEKO I ZAMJENE
1 – 2
5. MESO I ZAMJENE
3 – 10
6. MASNOĆE I ZAMJENE
4 – 9














1 komentar:

  1. Odličan tekst, puno korisnih savjeta koje dijabetičari mogu ovdje pronaći. prehrana

    OdgovoriIzbriši