DEFINICIJA
Šećerna bolest ili
diabetes mellitus je skupina
metaboličkih poremećaja koje obilježava stanje povišene razine glukoze u krvi
(hiperglikemije) nastale zbog poremećaja u izlučivanju i/ili djelovanju
inzulina (apsolutnog ili relativnog manjka inzulina).
Šećerna bolest je najčešći metabolički poremećaj. To je kronična bolest koja zahtjeva trajnu medicinsku skrb, edukaciju i samokontrolu oboljelih. Liječenjem se može postići dobra regulacija bolesti, kojoj je cilj održavanje razine glukoze u krvi (glikemije) što bliže normalnim vrijednostima. Dobrom kontrolom glikemije mogu se spriječiti akutne komplikacije i smanjiti rizik od razvoja kasnih komplikacija šećerne bolesti. Dobrom regulacijom šećerne bolesti može se postići značajno poboljšanje kvalitete života kao i produljiti očekivano trajanje života. Kao posljedica dugotrajnog povišenja razine glukoze u krvi uslijed loše regulacije, razvijaju se kasne komplikacije šećerne bolesti na različitim tkivima i organima.
EPIDEMIOLOGIJA
U
svijetu je danas registrirano oko 285 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a
prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne
dijabetičke federacije (IDF) očekuje se povećanje broja oboljelih na 439
milijuna do 2030. godine.
Za ovako velike
brojke odgovoran je dijabetes tipa 2, čija je učestalost među oboljelima
85-95%. Broj novootkrivenih osoba sa šećernom bolešću je u porastu u svim
dobnim skupinama, a sve češće se javlja i u dobi ispod 30 godina te među djecom
i adolescentima. Pandemija šećerne bolesti je usko povezana s globalnim
starenjem stanovništva i pandemijom pretilosti, što je u izravnoj vezi s
porastom broja stanovnika, urbanizacijom i modernim načinom života koji je
povezan s nepravilnom prehranom i nedostatkom tjelesne aktivnosti (sjedelački
način života). Šećerna bolest je 4. vodeći uzrok smrti u svijetu zbog razvoja
komplikacija, a oboljeli u prosjeku žive 5 - 10 godina kraće nego osobe bez šećerne
bolesti.
Incidencija: u porastu, posebno u zemljama u razvoju i u mlađim dobnim skupinama
Prevalencija: različita je među različitim populacijama, pa je tako globalna
komparativna prevalencija 6,4% za dobnu skupinu od 20 do 79 godina (do 2030. očekuje
se porast na 7,7%)
Neotkrivenih: prosječno u
svijetu 150 na 100 poznatih bolesnika
U Hrvatskoj je više od 170
000 osoba sa šećernom bolešću u dobi od 18 do 65 godina, a od toga njih
oko 70 000 to i ne znaju.
I u Hrvatskoj se pokazuje trend porasta incidencije
šećerne bolesti u skladu s već navedenim uzrocima. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,
šećerna bolest se 2007.g. nalazila na 7. mjestu vodećih uzroka smrti, iako je
vjerojatno i na višoj razini. Prosječna godišnja smrtnost (mortalitet)
dijabetičke populacije je 12/1000 za osobe 35 - 55 godina starosti, gotovo
trostruko više od smrtnosti nedijabetičke populacije iste dobi, što je
posljedica veće incidencije kardiovaskularne bolesti i zatajivanja bubrega.
Procjenjuje se da osoba sa šećernom bolešću do 75. godine prosječno izgubi 8,5 godina života. Prema podacima iz nacionalnog registra osoba sa
šećernom bolešću CroDiab, od prijavljenih bolesnika njih 6,9% je klasificirano kao
tip 1 šećerne bolesti, 92,1% kao tip 2, a 1% kao neki drugi tip šećerne bolesti.
Prevalencija: 6,1% u dobi od 18 do 65 godina, a u starijoj dobi još
je veća (između 15 i 20%), odnosno sveukupna prevalencija je ≈8,9% za
populaciju stariju od 18 godina
Neotkrivenih: 42% dijabetičara (70 000) u dobi od 18 do 65 godina
ne zna za svoju bolest
Incidencija dijabetesa tipa 1: u dobnoj skupini od 0 do 14 godina je 8,87/100 000 djece uz godišnji
porast od čak 9%
UZROCI I RAZVOJ ŠEĆERNE BOLESTI
Šećerna bolest nastaje zbog nedostatka hormona inzulina uzrokovanog
propadanjenjem beta(β)-stanica gušterače i/ili neosjetljivosti (rezistencije)
stanica na inzulin. Šećernoj bolesti prethodi period oštećenja tolerancije
glukoze ili predijabetes.



Inzulin je
proteinski hormon izgrađen od dva lanca polipeptida, sastavljenih od 51
aminokiseline. Aminokiseline su osnovne jedinice od kojih su sastavljene sve
bjelančevine u organizmu. Inzulin omogućuje glukozi, koja se nalazi u krvi,
ulazak u stanice tijela.
Osnovni izvor energije stanicama u organizmu je glukoza. Glukoza je po kemijskom sastavu jednostavan šećer (monosaharid). Organizam energiju iz glukoze potrebnu za život i rad, dobiva unosom i probavom hrane. Tvari potrebne organizmu za rad, izgradnju i rast, nastale probavom hrane apsorbiraju se iz probavnog sustava i ulaze u krv. Tako i apsorbirana glukoza, koja se sada nalazi u krvi mora ući u stanice kojima služi kao osnovni izvor energije. Za ulazak glukoze u stanice potreban je inzulin.
![]() |
Dodaj naslov |
Na staničnim membranama se nalaze inzulinski receptori koji djeluju poput ključanice na vratima za ulazak glukoze u stanice. Inzulin se vezuje na receptore poput ključa za ključanicu, koji otvara vrata i tako omogućuje ulazak glukoze u stanicu. Ako nema ključa, odnosno inzulina, vrata za glukozu ostaju zatvorena. Glukoza u krvi raste,a stanice gladuju.
Glavni
poticaj za izlučivanje inzulina iz gušterače je razina glukoze u krvi. Nakon
uzimanja obroka, a uslijed porasta razine glukoze u krvi, poveća se izlučivanje
inzulina i njegova koncentracija raste. U osoba sa šećernom bolešću to se ne
događa ili pak izlučeni inzulin ne djeluje.

Koncentracija inzulina u krvi tijekom dana neprestano varira, što ovisi o ravnoteži između unosa i potrošnje energije odnosno razini glukoze u krvi. Ukoliko je došlo do propadanja beta-stanica gušterače smanjuje se izlučivanje inzulina, glukoza u krvi raste, a stanice gladuju.
S druge
strane, može se dogoditi da inzulina ima dovoljno, ali su inzulinski receptori
na stanicama postali djelomično neosjetljivi (rezistentni na inzulin), što
rezultira nemogućnošću ulaska glukoze u stanice i povišenjem razine glukoze u
krvi. Krajnji rezultat je opet hiperglikemija uz gladovanje stanica.

KLASIFIKACIJA I PODJELA ŠEĆERNE BOLESTI - TIP 2
U tipu 2 - nekad
nazivanom o inzulinu neovisan tip šećerne bolesti, ili po starijoj
klasifikaciji adultni (starački) dijabetes, inzulin može biti potreban za
metaboličku kontrolu u kasnijem razvoju bolesti, ali većinom se može regulirati
pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom i tabletama.
Diabetes
tipa 2 je metabolička bolest koja nastaje zbog neosjetljivosti staničnih
receptora na inzulin (inzulinske rezistencije) i poremećaja izlučivanja i/ili
djelovanja inzulina uz povećanje proizvodnje glukoze u jetri. Zbog toga dolazi
do povećanja razine glukoze u krvi (hiperglikemija) i metaboličkih poremećaja. Kompenzacijski
odgovor organizma, odnosno beta-stanica gušterače je povećano lučenje inzulina
(hiperinzulinemija). Zahvaljujući povećanom lučenju inzulina mnogi pojedinci
uspijevaju neko vrijeme održati normalan metabolizam glukoze, no stupanj
inzulinske rezistencije s vremenom raste i kompenzatorna hiperinzulinemija ne
može više održavati normalan metabolizam
ugljikohidrata. S druge strane, beta-stanice gušterače
postupno postaju iscrpljene i ne mogu više održati visoku razinu inzulina u
krvi. Kako razina inzulina s vremenom
pada, nastaje hiperglikemija i poremećaj metabolizma ugljikohidrata, masti i
bjelančevina te pojava šećerne bolesti tipa 2. U
trenutku postavljanja dijagnoze postoji smanjenje ukupne mase beta-stanica za
oko 50%, s progresivnim daljnjim smanjivanjem tijekom godina trajanja šećerne
bolesti.
Može li gastritis uzrokovati neke teže bolesti te treba li se pridržavati posebnog režima prehrane. Koji su prvi simptomi
OdgovoriIzbriši