Preporukama za dnevni unos natrija (Na), odnosno
kuhinjske soli za odraslu zdravu osobu ograničava se unos na 1164 do 2328 mg
natrija, odnosno, sukladno tome na 3 do
6 grama soli. Za osobe s povišenim krvnim tlakom, bubrežnim i srčanožilnim
bolestima unos treba ograničiti i na manje od 1200 mg natrija (oko 3 g soli).
Prekomjeran unos soli je važan
činilac rizika za nastanak hipertenzije, a i neovisno o tome predstavlja povećan rizik za nastanak kardiovaskularnih
bolesti. Kako u osoba sa dugotrajnom šećernom bolešću postoje razvijene
kronične komplikacije na srčanožilnom sustavu i bubrezima, a više od 75% ih ima
hipertenziju, jasno je da preporuke o ograničenju soli treba strogo poštivati.
Natrij se nalazi u svim namirnicama, a najveće količine unosimo konzumacijom gotove i polugotove hrane (mesne i riblje prerađevine, kruh, proizvodi od žitarica, sirevi, konzervirano povrće, slane grickalice, keksi itd.), konzumacijom brze hrane (fast food) i restoranskom hranom. Smanjenje unosa soli može se postići pravilnim izborom namirnica, informiranjem o sadržaju natrija čitanjem deklaracija na namirnicama te izbjegavanjem dosoljavanja hrane kod pripreme i konzumacije.
Jedna
mala žlica sadrži 5 g soli.
3 g
soli = 1164 mg Na
5 g
soli = 1940 mg Na
6 g soli = 2328 mg Na
Sol (natrij) se nalazi u namirnicama koje svakodnevno uzimamo, prosječno u ukupnoj količini gotovo dnevnih potreba, pa i ako se pridržavamo uputa o pravilnoj uravnoteženoj prehrani, odnosno neslane dijete. Stoga je rijetko potrebno hranu dosoljavati.
Pravilnom i uravnoteženom prehranom, uz kontroliran izbor namirnica, bez dodatnog dodavanja soli, osim iznimno i u vrlo malim količinama, prekomjeran unos soli se može izbjeći. Premalo znanja, loša obaviještenost, neodgovornost medija u informiranju, nedostatak potrebnih informacija na deklaracijama prehrambenih proizvoda i stil života u kojem se svakodnevno konzumira restoranska hranu, brza industrijska hrana ili hrana iz dostave, sprječavaju nas u pokušaju da smanjimo prekomjeran unos soli hranom. Prekomjerna konzumacija soli u prehrani ukazuje na potrebu trajne promidžbe pravilne prehrane, informiranja i edukacije potrošača. Treba nastojati postići uvođenje obveze deklariranja sadržaja soli na prehrambenim proizvodima. Akcijama i kampanjama u svrhu osvješćivanja treba uvjeravati stanovništvo u korisnost konzumiranja hrane s manje soli, poput svježeg voća i povrća, te preporučivati izbjegavanje dosoljavanja hrane pri konzumiranju i pripremanju hrane.
Nema komentara:
Objavi komentar