utorak, 22. svibnja 2012.

Bjelančevine (proteini) (3)



Imajte na umu da su mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, riba i jaja bogati masnoćama poglavito 
zasićenim mastima i kolesterolom.



Mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi bogat su izvor esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala, ali zbog visokog sadržaja zasićenih masnoća i kolesterola treba birati obrano i djelomice obrano mlijeko s 0,9%, 1% i 1,6% masnoća.  Masni, tričetvrtmasni i polumasni sirevi sadrže značajnu količinu zasićenih masti i kolesterola pa ih u prehrani treba ograničiti, odnosno kontrolirati unesenu količinu.

Meso peradi i nemasno crveno meso sadrže manje zasićenih masti pa im treba dati prednost u prehrani.

Riba, a posebno plava morska riba je bogat izvor nezasićenih esencijalnih masnih kiselina pa bi trebala biti češće zastupljena u jelovniku.

Jaja su namirnica velike biološke vrijednosti i hranjivosti.  Bjelančevine jaja, koje se većim dijelom nalaze u bjelanjku su visoke biološke vrijednosti i probavljivosti. Sadrže sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrijednost bjelančevina u hrani mjeri se usporedbom s jajetom, kod kojega je ona 93,7%. Bogat sadržaj vitamina i minerala nalazi se u žumanjku, koje je ujedno i izvor zasićenih masti i kolesterola. Zbog iznimne hranjive vrijednosti preporuča se jedno jaje na dan, a u osoba s dijabetesom i povišenim masnoćama u krvi jaja ne bi trebalo uzimati češće od tri puta tjedno.

Mahunarke su namirnice bogate bjelančevinama, a u kombinaciji sa žitaricama ili sjemenkama može se osigurati unos svih esencijalnih aminokiselina nužnih u prehrani.

Kod pripreme jela treba pripaziti da se bjelančevine ne unište nepravilnom termičkom obradom i time smanji njihova iskoristivost u organizmu. Pretjerano visoka temperatura kroz duže vrijeme smanjuje iskoristivost bjelančevina i do 80%.

2 komentara: