četvrtak, 31. svibnja 2012.

Natrij (kuhinjska sol) u prehrani osoba sa šećernom bolešću

Preporukama za dnevni unos natrija (Na), odnosno kuhinjske soli za odraslu zdravu osobu ograničava se unos na 1164 do 2328 mg natrija, odnosno, sukladno tome na 3 do 6 grama soli. Za osobe s povišenim krvnim tlakom, bubrežnim i srčanožilnim bolestima unos treba ograničiti i na manje od 1200 mg natrija (oko 3 g soli).

Prekomjeran unos soli je važan činilac rizika za nastanak hipertenzije, a i neovisno o tome predstavlja  povećan rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Kako u osoba sa dugotrajnom šećernom bolešću postoje razvijene kronične komplikacije na srčanožilnom sustavu i bubrezima, a više od 75% ih ima hipertenziju, jasno je da preporuke o ograničenju soli treba strogo poštivati. 

Natrij se nalazi u svim namirnicama, a najveće količine unosimo konzumacijom gotove i polugotove hrane (mesne i riblje prerađevine, kruh, proizvodi od žitarica, sirevi, konzervirano povrće, slane grickalice, keksi itd.), konzumacijom brze hrane (fast food) i restoranskom hranom. Smanjenje unosa soli može se postići pravilnim izborom namirnica, informiranjem o sadržaju natrija čitanjem deklaracija na namirnicama te izbjegavanjem dosoljavanja hrane kod pripreme i konzumacije.
 
Preporučen dnevni unos kuhinjske soli je 3 do 6 g.
Jedna mala žlica sadrži 5 g soli.
3 g soli = 1164 mg Na
5 g soli = 1940 mg Na
6 g soli = 2328 mg Na

Sol (natrij) se nalazi u namirnicama koje svakodnevno uzimamo, prosječno u ukupnoj količini gotovo dnevnih potreba, pa i ako se pridržavamo uputa o pravilnoj uravnoteženoj prehrani, odnosno neslane dijete. Stoga je rijetko potrebno hranu dosoljavati. 

Pravilnom i uravnoteženom prehranom, uz kontroliran izbor namirnica, bez dodatnog dodavanja soli, osim iznimno i u vrlo malim količinama, prekomjeran unos soli se može izbjeći. Premalo znanja, loša obaviještenost, neodgovornost medija u informiranju, nedostatak potrebnih informacija na deklaracijama prehrambenih proizvoda i stil života u kojem se svakodnevno konzumira restoranska hranu, brza industrijska hrana ili hrana iz dostave, sprječavaju nas u pokušaju da smanjimo prekomjeran unos soli hranom. Prekomjerna konzumacija soli u prehrani ukazuje na potrebu trajne promidžbe pravilne prehrane, informiranja i edukacije potrošača. Treba nastojati postići uvođenje obveze deklariranja sadržaja soli na prehrambenim proizvodima. Akcijama i kampanjama u svrhu osvješćivanja treba uvjeravati stanovništvo u korisnost konzumiranja hrane s manje soli, poput svježeg voća i povrća, te preporučivati izbjegavanje dosoljavanja hrane pri konzumiranju i pripremanju hrane.

Nema komentara:

Objavi komentar