ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Voda u prehrani

Vraćam se ponovo na tekstove iz mojeg Priručnika. Evo nešto malo nužne priče o vodi bez koje života nema!


Voda


Voda je također makronutrijent, ali ne daje energiju već služi kao milje u kojemu se odvijaju sve kemijske reakcije izmjene tvari u organizmu.

Ljudsko tijelo se najvećim dijelom sastoji od vode, koja kod odrasle, normalno uhranjene osobe čini više od 60% tjelesne težine, a kod novorođenčadi i do 75%. Voda u tjelu služi kao otapalo i medij kojim se prenose hranjive tvari i minerali, ali i odnose razgradni proizvodi metaboličke izmjene tvari.  Voda služi u regulaciji tjelesne temperature. Udio vode u organizmu ovisi o tjelesnoj masi, spolu i životnoj dobi. Pretile osobe imaju manji postotak vode (40 do 50%), kao i žene u odnosu na muškarce.  

Starenje je praćeno smanjenjem sadržaja vode u organizmu, uz manje izražen osjećaj žeđi pa starije osobe često zaborave piti vodu zbog čega dehidriraju, što zna imati opasne posljedice po zdravlje.

Voda se stalno gubi iz organizma pa taj gubitak mora biti i nadoknađen. Voda se gubi iz organizma preko kože (isparavanjem i znojenjem), disanjem, stolicom i mokrenjem (1500 ml vode/24 h). Nešto vode se stvara metaboličkim procesima u organizmu (endogena voda), oko 300 ml u 24 sata. Potrebe organizma za vodom ovise o tjelesnoj temperaturi, temperaturi okoliša, stupnju aktivnosti, fiziološkim gubicima i metaboličkim potrebama.


U optimalnim uvjetima potreba za vodom iznosi 1 ml/kcal ili 30 ml/kg tjelesne težine, ili 6 do 8 čaša od 2 dl vode na dan (broj čaša od 2 dl = broju kilograma tjelesne težine podijeljeno s 8).


Porastom temperature okoliša gubi se voda u svrhu održavanja tjelesne temperature pa je potreban povećan unos. Povećana tjelesna aktivnost i fizički rad povećavaju potrebe organizma za vodom zbog povišene metaboličke aktivnosti i povećanog gubitka znojenjem. Porastom tjelesne temperature za  1°C povećava se gubitak vode isparavanjem za 200 ml. U određenim stanjima je smanjena potreba za vodom kao kod bolesnika sa zatajenjem bubrega, cirozom jetre, s edemima drugih uzroka, itd. Znaci dehidracije (isušivanja) organizma javljaju se već pri minimalnom gubitku vode od 2%. Rani znaci su žeđ, umor i nedostatak energije, usporenost, razdražljivost, lošija koncentracija i blaga dezorijentacija (kod starijih osoba). Suha usta zadnji su vanjski znak ozbiljne dehidracije. Kalcij otopljen u vodi nije zapreka za njezinu uporabu nego je ujedno i jeftin izvor kalcija za potrebe organizma.

Ne zaboravljajte piti vodu tijekom dana, pogotovo kod povišene temperature okoliša. Apsolutni minimum dnevne potrebe za vodom je 1,5 L ili 8 čaša od 2 dl. Razni umjetni gazirani napici, alkoholna pića, kava ili čaj nisu zamjena za vodu. Dapače, oni povećavaju izlučivanje vode iz organizma pa čak i smanjuju osjećaj potrebe za pijenjem vode.

Vodu sadrže sve namirnice biljnog i životinjskog podrijetla u manjoj ili većoj količini, osim biljnih ulja i životinjskih masti. Gotova jela također sadrže vodu dodanu prilikom pripreme. Ovo je važno znati kod određenih zdravstvenih stanja, odnosno bolesti, kada je unos vode potrebno ograničiti, odnosno strogo kontrolirati.



Nema komentara:

Objavi komentar