Pravilna uravnotežena prehrana zadovoljava potrebe organizma
za energijom i količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za
održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Hranom se osigurava unos
tvari nužnih za izgradnju tkiva (bjelančevine, željezo, kalcij), energija za
metabolizam i tjelesnu aktivnost (ugljikohidrati i masti) te nutrijenti
potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali).
Kombiniranjem različite hrane koju unosimo u organizam može
se osigurati potreban dnevni unos makronutrijenata i mikronutrijenata i
odgovarajući unos energije, što uz primjerenu potrošnju energije tjelesnom
aktivnošću znači preduvjet dobroga zdravlja.
Hrana mora zadovoljiti i svojim organoleptičkim svojstvima:
izgledom, bojom, mirisom i okusom. Također mora biti pripremljena na način da
zadovolji i naše okusne pupoljke na jeziku i nepcu, da bude lako probavljiva,
da se u našem probavnom sustavu iskoristi na najbolji mogući način i da pri tome
nema loših posljedica po zdravlje.
Pravilna uravnotežena prehrana treba biti:
URAVNOTEŽENA – po količini i raznolikosti namirnica te vremenu i
rasporedu obroka.
Nema komentara:
Objavi komentar