ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Što je pravilna uravnotežena prehrana?

Pravilna uravnotežena prehrana zadovoljava potrebe organizma za energijom i količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Hranom se osigurava unos tvari nužnih za izgradnju tkiva (bjelančevine, željezo, kalcij), energija za metabolizam i tjelesnu aktivnost (ugljikohidrati i masti) te nutrijenti potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali).

Kombiniranjem različite hrane koju unosimo u organizam može se osigurati potreban dnevni unos makronutrijenata i mikronutrijenata i odgovarajući unos energije, što uz primjerenu potrošnju energije tjelesnom aktivnošću znači preduvjet dobroga zdravlja.

Hrana mora zadovoljiti i svojim organoleptičkim svojstvima: izgledom, bojom, mirisom i okusom. Također mora biti pripremljena na način da zadovolji i naše okusne pupoljke na jeziku i nepcu, da bude lako probavljiva, da se u našem probavnom sustavu iskoristi na najbolji mogući način i da pri tome nema loših posljedica po zdravlje.

Pravilna uravnotežena prehrana treba biti:

PRAVILNA            – prema postojećim prehrambenim smjernicama i
URAVNOTEŽENA – po količini i raznolikosti namirnica te vremenu i      

                                 rasporedu  obroka.

Nema komentara:

Objavi komentar